Orvosi alkalmassági vizsgálat díja?

Mennyi az orvosi alkalmassági vizsgálat díja?

 

Mint minden okmánynál, a jogosítványnál is nagyon fontos, hogy figyeljünk a lejárati dátumra. A kártya elején található magának a vezetői engedélynek az érvényességi ideje, hátul pedig az orvosi alkalmassági vizsgálat lejáratának időpontja. Ha elmulasztjuk megújítani, sajnos teljes mértékben érvényét veszti, és nem ülhetünk volán mögé. Így elég kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, főleg akkor, ha nem csak magán céllal használjuk az autónkat, hanem munkaeszközként is. Nem mellesleg 2018-ban a szabályok is szigorúbbak lettek az orvosi alkalmassági vizsgálattal kapcsolatban.

 

Szükségünk van egyáltalán az orvosi alkalmassági vizsgálatra?

Az orvosi alkalmassági vizsgálatok elvégzése elengedhetetlen, hiszen így szerzünk bizonyosságot arról, hogy egészségi állapotunk kiváló ahhoz, hogy biztonságosan közlekedjünk a közutakon, és ebből kifolyólag nem áll fenn a veszélye annak, hogy balesetet okozzunk. Felmérések kimutatták, hogy számos baleset történik azért, mert a sofőr egészségi állapota nem megfelelő, például hirtelen elalszik vezetés közben és máris megtörténik a baj. Az orvosi alkalmassági vizsgálatok során kiemelten figyelnek az alvászavarra, hiszen sokan nem is tudnak meglétéről. Akinél felmerül a gyanú, hónapokig tartó vizsgálatok várnak rá, és ha bebizonyosodik, nyilván nem kaphatja meg az érvényességet.

 

A háziorvos feladata az orvosi alkalmassági vizsgálatok elvégzése, aminek törvényileg meghatározott

költségei vannak kortól függően. 50 éves kor alatt 7200 Ft-ba kerül, 50-60 éves kor között 4800 Ft, 60-70 között 2500 Ft, 70 felett pedig 1700 Ft a díja.

 

Mit is vizsgálnak?

Általános belgyógyászati rutinellenőrzés (vérnyomás, vércukorszint mérés), EKG, szem-, és

vizeletvizsgálat elvégzése szükséges az orvosi alkalmassági vizsgálatokhoz. Ha súlyosabb betegségre

utaló jeleket is talál az orvos, másodfokú vizsgálatokat rendel el, amit szakorvosok végeznek el. Ezeknek a díjszabása is magasabb: 40 éves kor alatt 10 800 Ft, 40-60 között 7200 Ft, 60-70 között 4800 Ft, 70 felett 3200 Ft.

 

Meghatározott időközönként kötelező elvégeztetni: 50 éves korig 10, 50-60 között 5, 60-70 között 3, 70 év felett 2 évente.

 

Olvasson további információkat az orvosi alkalmassági vizsgálat díjáról!