A bor cukortartalma

 

A bor vásárlásnál sok szempontot veszünk figyelembe mielőtt eldöntjük, hogy fehér, vörös vagy rozé legyen. Fontos az is, hogy mi a származási hely, majd kiválasztjuk a saját ízlésünknek megfelelőt, ami lehet száraz, félszáraz, fehér vagy édes. Azt, hogy melyikbe tartozik az adott fajta, a borban levő cukor-, és maradékcukor-tartalom fogja meghatározni. Egy vacsora elfogyasztásánál se mindegy, hogy az adott ételhez melyiket válasszuk, harmonizálnia kell a bor cukortartalmának az ízekkel, hogy ne keletkezzen rossz mellékíz.

 

A szőlőszemekben már a tőkén való növekedés alatt is fellelhető a cukor, és minél érettebb annál nagyobb mennyiségben található meg benne. Az éretlen fázisba még jóval több a savtartalom, ez az arány megváltozik, ha teljesen érett lesz a gyümölcs. A cukor mennyiségét mustfokban mérik és sokat számít, hogy eltalálják a megfelelő értéket, hiszen ha kevesebb lesz, az alkoholtartalom is csekély lesz, valamint az eltarthatósági idő is csökkenni fog.

 

 

A cukor szerepe az erjesztés során

 

 

Az erjesztés alatt fogják eldönteni, hogy mennyi maradékcukor-tartalma legyen a bornak, és ez a mennyiség, valamint a savtartalom határozza majd meg, hogy melyik kategóriába fog beletartozni. Az élesztőgombák feladata, hogy a cukrokat alkohollá alakítsák át. Az is megeshet, hogy a bor túlzott cukor koncentrációja miatt a gombák hamarabb elpusztulnak és megáll az erjedési folyamat. Így jön létre a híres aszú és jégbor is. Tehát a száraz borok teljes cukortartalma átalakításra kerül, míg a többi változatoknál hagynak valamennyit, ezt az erjesztés során a borászok mesterségesen állítják le, amikor eléri a megfelelő szintet.

 

 

Egy gazdának a szüret időpontját is nehéz eltalálnia, hiszen ha túl korán kerül feldolgozásra a termés előfordulhat, hogy még nem elegendő a cukortartalom és több a sav, ami igencsak ront a minőségen, viszont ha kicsúsznak az időből, azzal veszélyeztetik a végeredményt, például a rossz időjárási viszonyok miatt.

 

 

 

Olvasson többet a bor cukortartalmáról egy hasonló bejegyzésünkben. Nem fogja megbánni!